2002-2006 Mini Cooper S (R53)
Sponsored by:
Sponsored by:

2006 Mini Cooper S - Not Starting After Motor Rebuild - NEED HELP!

  #1  
Old 06-18-2013, 05:55 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2013
Posts: 1
Default 2006 Mini Cooper S - Not Starting After Motor Rebuild - NEED HELP!

Hello,

I am writing this for a friend, and trying to help him get his 2006 Mini Cooper S back up and running. So, here's whats going on.

The motor was rebuilt professionally about 6 months ago. However, my friend had removed the motor, and put it back in himself. The reinstallation of the motor went well, and when he had it back in, he decided to start it up. When he fired it up for the first time, he had no coolant in the system (I believe he was over-anxious ) But, it fired right up, no problem. I was standing there watching, and can verify that it ran for less then 15 seconds.... so I doubt that the engine overheated. He then fired it up for his dad about 10 minutes later, and ran it for another 15 seconds, no issues. So, all was well.

The next day, he put coolant in the system, and was installing the exhaust and other small things. He unhooked the positive cable going to the alternator during working and forgot to hook it back up. When he went to start the car the next time, it sparked as it grounded on the frame. He quickly hooked it back to the alternator, but now the car wont start AT ALL. We have tried nearly everything, and nothing will work. The care with turn over, but won't start.

Here is the list of what we have done this far:

- Sent ECU to a shop that rebuilds them to be looked at, they said something was fried, and repaired it. I'm assuming this happened when the wire sparked.
- Compression check (good)
- Reset the ECU
- Replaced the camshaft position sensor with OEM part
- Replaced the crankshaft position sensor with OEM part
- Replaced both TMAP sensors
- Check for spark (good)
- Check for good spray of fuel at injectors (good)
- Replace all injectors
- Spray starting fluid into intake (no difference noticed)
- Checked & tested all fuses and relays, even the flat fuses below the fuse box (good)

Also, here is a video of the car trying to start so you can see what it sounds like:

At this point, we are completely stumped. We have no idea what to even try and fix next. Obviously, everything was working properly, as it had started twice. If anyone has any ideas, we would GREATLY appreciate it. Thanks!
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
YahooTech
2002-2006 Mini Cooper (R50)
3
10-28-2015 06:26 PM
Hayes Harris
General Tech
1
04-22-2013 10:13 PM
sober_biker
General Tech
2
04-09-2012 08:23 AM
Marso99
General Tech
0
08-05-2011 10:25 PM
efiguero
General Tech
2
10-15-2009 01:26 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2006 Mini Cooper S - Not Starting After Motor Rebuild - NEED HELP!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.